Ingredience
Postup
- Droždí smícháme se lžící cukru, přilijeme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme dvě lžíce hladké mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy dáme zbytek cukru, hladké mouky, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru, sůl, muškátový oříšek, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Zlehka promícháme a nakonec přidáme olej. Zpracujeme na hladké těsto, které necháme zakryté v teple kynout do dvojnásobného množství, během kynutí těsto jednou prohněteme rukama.
- Po vykynutí z těsta oddělíme asi čtvrtinu a rozdělíme ji na 10 kousků. Z každého kousku vyválíme kuličku, které následně rozložíme na plechy. Zbylé těsto rozdělíme na 10 dílků a z každého vyválíme tenký pramen, který přeložíme na polovinu a stočíme. Kuličku těsta na plechu rozmáčkneme na placičku a obtočíme smotaným pramenem. Konce pramenů k sobě dobře přitiskneme. Stejným způsobem připravíme i ostatní koláčky.
- Tvaroh smícháme s oběma cukry, vejcem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Střed všech koláčků naplníme tvarohovou náplní a meruňkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.