Velikonoční cop kozunak

Kozunak se peče o velikonocích v Bulharsku. Vyzkoušejte, v čem se podobá našemu mazanci, a v čem je jiný.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí těsta

Ingredience

30 PORCE +

Těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    255 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1067 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    37,0 g

    42 %

    37 %

  • Vláknina

    1,5 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    6,2 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    8,9 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    4,7 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do misky, rozetřeme je s lžící cukru, přidáme 4 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
  2. Zbylou mouku prosejeme do mísy a smícháme ji se zbytkem cukru, špetkou soli, vejci a vanilkovým cukrem. Pak přidáme vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Když se všechny přísady spojí, přilijeme rozpuštěné vlahé máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  3. Rozinky opláchneme a po vykynutí je zahněteme do těsta, které necháme opět 30-40 minut kynout.
  4. Těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenký pramen. Všechny prameny spleteme a vzniklý cop přeneseme na plech vymazaný tukem. Necháme na teplém místě dalších asi 30 minut kynout.
  5. Nakonec cop potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme jej v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, posypeme cukrem a podáváme.
Autor:

Podobné recepty

Skládaný malinový dort

Vykouzlete svým blízkým úsměv na tváři efektním domácím dortem.

Slepované kytičky

Rychlý a efektní dezert vám vytrhne trn z paty, když se ohlásí nečekaná návštěva. Stačí jen mít...

Řezy z odpalovaného těsta

Tomuto dezertu se v některých rodinách říká mraky. Je tak skvělý, že se po něm u vás doma jen...

Sušenky s marcipánovým krémem

Báječný recept na slepované sušenky.

Sušenky se slaným karamelem

Báječný recept na křehké cukroví.