reklama

U nohou nám roste lékárna, ale ničíme ji herbicidy. Jaké byliny teď jíst pro zdraví

"Celá staletí se lidé po zimní jednotvárné stravě těšili, až na jaře vyraší první lístky, natě a nejrůznější jedlé lupení. Často se jim říkalo 'devatero bylin' nebo 'zelená devítka' a věřilo se, že jsou lékem na nejrůznější zdravotní potíže," říká autorka bestsellerů o sezonním vaření Hana Zemanová. V galerii radí, jaké byliny byste měli na jaře přidat do svého jídelníčku.

Jídla a nápoje, které se z "devatera bylin" dříve připravovaly, sloužily jako rituální pokrmy. Prohlédnout grafiku
Jídla a nápoje, které se z "devatera bylin" dříve připravovaly, sloužily jako rituální pokrmy. | Foto: Pavel Ovsík

Na jaře do jídelníčku nepatří žádné vzácné rostliny, ale úplně ty nejběžnější, které potkáme na každé louce i zahradě. "Dnes jim už bohužel říkáme 'plevele' a ničíme je herbicidy. Nejčastěji se mezi ně řadí kopřiva, bršlice, pampeliška, ptačinec, popenec, sedmikráska, jitrocel, šťovík, medvědí česnek, pelyněk černobýl, přeslička, orsej jarní, česnáček lékařský nebo třeba potočnice lékařská," vyjmenovává autorka knih Biokuchařka, BioAbecedář, Nová biokuchařka a Rytmus roku.

Jídla a nápoje, které se z nich dříve připravovaly, sloužily jako rituální pokrmy. Byly oslavou probouzející se přírody a na talířích symbolizovaly každoroční obnovu životní síly. Ve své knize Rytmus roku nabízí Hana Zemanová praktické rady, jak tyto divoké byliny zařadit do jarního jídelníčku, a to i ve městě. Některé tipy najdete v galerii. 

Chutnat vám na jaře může třeba také pažitka. Přesvědčit se o tom můžete zde.

reklama
reklama
reklama