Pečený krocan se sušeným ovocem a bourbonem

2 hodnocení

Vyzkoušejte netradiční recept na pečeného krocana podle známého kuchaře Huga Hromase, který slibuje opravdový gurmánský zážitek.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 300 min

Ingredience

10 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    582 KCal

    26 %

    24 %

  • Energie

    2433 KJ

    26 %

    24 %

  • Sacharidy

    8,9 g

    10 %

    9 %

  • Vláknina

    0,9 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    64,6 g

    102 %

    95 %

  • Tuky

    24,2 g

    37 %

    35 %

  • nasycené

    5,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Krocana si nejprve důkladně připravíme. Už o den dříve ho zevnitř i zvenku důkladně potřeme směsí soli a cukru. Poté necháme přes noc v chladničce. Ráno vyndáme a necháme odpočinout do pokojové teploty.
  2. Mezitím si namočíme sušené ovoce do bourbonu Wild Turkey, který mu dodá šťávu a potřebný říz. Nachystáme si gril s poklopem, na jehož dno umístíme pekáček s vodou a po jeho obvodu žhavé uhlí.
  3. Krocana položíme na rošt a přikryjeme poklopem, aby se propekl ze všech stran. Výpek necháme odkapat do pekáčku s vodou, přičemž pára z pekáčku pomůže zabránit vysušení.
  4. V průběhu opékání vysteleme litinový hrnec čerstvým senem a do vytvořeného „hnízda“ naskládáme brambory. Vše nepatrně podlijeme vodou a dáme péct doměkka na žhavém uhlí.
  5. Upečeného krocana následně rozporcujeme na stehna, prsa a křídla. Podle možností ještě rozdělíme každou část – stehna na horní a dolní, prsa naporcujeme. Jednotlivé části umístíme do výpeku v pekáčku, zároveň přidáme sušené ovoce namočené do bourbonu a nakrájené na kostky.
  6. Maso přelejeme výpekem, podáváme horké s bramborami pečenými v seně. Krocana můžeme také lehce oflambovat bourbonem a na závěr posypat praženými lískovými oříšky.
Autor:

Podobné recepty

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.