Kynutý šlehačkový věnec se sušeným ovocem a oříšky

K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení sladkých dezertů. Co takhle letos vyzkoušet tento parádní věnec?

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Na těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    185 KCal

    8 %

    8 %

  • Energie

    776 KJ

    8 %

    8 %

  • Sacharidy

    26,1 g

    30 %

    26 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    4,0 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    6,9 g

    11 %

    10 %

  • nasycené

    3,2 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosejeme do mísy, vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažné smetany. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ke kvásku následně přidáme zbylou smetanu, žloutky, sůl, muškátový oříšek, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru a vše zlehka propracujeme. Poté přidáme rozpuštěné máslo, nasekané oříšky, rozinky, brusinky a na drobné kousky nakrájené meruňky.
  2. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté těsto propracujeme a rozdělíme na 2 díly, každý díl rozválíme na pramen. Prameny stočíme do spirály, kterou přemístíme na plech, kde ji stočíme do věnce, okraje těsta dobře spojíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
  3. Povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme věnec vychladnout na kovové mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.